Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, juli 02, 2013

HANSSON & KARLSSON - LEGENDERNA

Tillbaka från en fin semester i Nice. Nu fokus på Hansson & Karlsson. Den minst sagt legendariska duon som bara fanns åren 1966-69 och som var före sin tid. Bo Hansson på Hammond-orgel och Janne Carlsson på trummor. Den minimala sättningen i sig var ett unikum.

De svävade ut i svallvågor av improvisationer och hypnotiskt växande musik. Psykedelisk rock och orgeljazz à la Jimmy Smith blev en smältdegel som gav utrymme för kreativa, färgrika mönster. Detta var alltså under samma år som svensk pop hette Hep Stars och Shanes, folkparker och Tio-i-topp.

Men Hansson & Karlsson höll till på underground-scenen i Stockholm, där ljusshower spelade över scenen. De spelade med Jimi Hendrix och många andra ur internationella rockeliten. Min kompis Blomma har vittnat om en konsert där de var förband till Jimi Hendrix; De byggde upp en sådan kulmen att de spelade ut honom fullständigt. Huvudattraktionen Jimi lär ha kapitulerat, djupt imponerad av dem.

De hann bara göra tre album. En bra bild av deras storhet får man på denna samling, "Hansson & Karlsson" (Polydor sam.-CD 1998). Här finns större delen av studioalbumen "Monument" (1967) och "Man at the Moon" (1969), och ett längre avsnitt från live-albumet "Rex" (1968). Bland enskilda spår kan framhållas "Taxfree", "Triplets" och "Space" (den förstnämnda gjorde Jimi Hendrix en cover på).

Frågan som inställer sig är: Men blir inte detta begränsat då? Bara orgel och trummor i svävande, instrumentala nummer? Jo, delvis. Men just begränsningen (minimalismen) var deras utmaning, och de arbetade så pass mycket med dynamik och kontraster att musiken alltid blir spännande (med undantag för nämnda live-spår som låter väl rörigt).

Hansson & Karlsson splittrades redan 1969, på tröskeln till en internationell karriär. De gick sedan MYCKET olika vägar. Bo Hansson blev stor utomlands med sin "Sagan om Ringen"-musik, men tystnade sedan. Janne Carlsson blev "Loffe" med svenska folket, spexare och skådespelare. Få visste då att han egentligen var en av Sveriges absolut bästa trumslagare (i grunden jazztrummis). Men de två återförenades kultförklarade på 2000-talet. Bo Hansson avled 2010.

Betyg: ****