Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, juli 03, 2013

JAN JOHANSSON GENOM 400 ÅR

"Musik genom fyra sekler" (Megafon trippel-LP-box 1968) är en fantastisk historia. Den är ett storverk och det viktigaste albumet med Jan Johansson, vid sidan om självklara kanon-klassikern "Jazz på svenska" (1964).

Men det började inte så. Allt var anspråkslöst. Jan Johansson och sex andra musiker samlades i Radiohuset hösten 1968 för att göra några inspelningar. Enligt uppgift som illustrationer till någon slags frågeprogram i radion.

Musikerna kände varandra väl, var samspelta och avslappnade och hade roligt. Och dessutom tillgång till ett betydande instrument-förråd. Jan Johansson (piano), Rune Gustafsson (gitarr), Claes Rosendahl (sax, flöjt) och de anda hade alla sina huvud-instrument. Men de växlade med en mängd andra instrument och spelade på allt som fanns i studion.

Resultatet blev 42 spår av svensk folkmusik, visor, skillingtryck och annat - från 1600-talet och framåt. Och allt är fascinerande, lekfullt, vackert, respektfullt, respektlöst om vartannat. Från Jans distinkt känsliga anslag i "Vem kan segla förutan vind?", till variationerna i "Sinclairvisan La Folia", till avväpnad marsch i "Ack Göta Konungrike", till dovt slagverk i "Örjanslåten", till ystert tjolahopp i "Vi äro musikanter". Och så vidare.

Jan Johansson själv spelar mycket slagverk här. Han var utmärkt på vibrafon ("Alundavisan") och greppar gärna över pukor, gonggongar och cymbaler. Hela projektet var förmodligen inte tänkt som något så progressivt som "trippel-LP" (ett format i tiden), utan det bara blev så.

Och däri ligger det tragiska. Bara någon månad efter dessa fantastiska inspelningar omkommer Jan Johansson i en bilolycka på väg till en spelning. Det är grymt. En parallell till hur en annan jazzpianist, Esbjörn Svensson, 40 år senare omkommer på höjden av sin karriär.

Klassiker-verket "Musik genom fyra sekler" återutgavs som Heptagon 2CD 1988, och har senare kommit i ytterligare utgåvor. När dessa rader skrivs har nyheten nått oss att Bengt Hallberg avlidit. Den jazzpianist som var Jan Johanssons (nästan) jämnårige och själsfrände. Den musiker som förde hans arv vidare.

Betyg: *****