Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, juli 18, 2013


BOOKER T OCH MEMPHIS-GRUPPEN

De var en av USA:s mest kompetenta och meriterade kompgrupper. Spelade bakom i stort sett alla soulsångare i Stax/Volt-stallet (Otis Redding, Wilson Pickett, Sam & Dave etc). Tillsammans med en tät blåssektion (ofta från The Bar-Keys) utgjorde de en solid, rytmisk grund.

Booker T & The MG's, med organisten Booker T Jones i fronten, verkade i skuggan men fick några egna hitar lite vid sidan av på 1960-talet. Den rytmiskt snärtiga "Green onions" (1962), filmlåtarna "Time is tight" och "Hang'em high" (båda 1968) är väl mest kända.

"The Very Best of Booker T & The MG's" (Rhino saml.-CD 1994) är en bra samling. Jag trodde först att de skulle kännas begränsade. Instrumentala låtar på hammondorgel - gitarr - bas - trummor i raka spår, med rytmisk stuns men utan större utvikningar. Men det här är ju kanonbra. Små, täta bagateller med en rytmisk tajming som gör allt njutbart.

Miniatyrer som "Hip hug her" (1967), "Soul limbo" (1968) och inte minst "Melting pot" (1971). En läcker smätdegel av soul, pop, funk och en smula jazz. Ibland kan numren bli väl snarlika varandra. Men samtidigt är det så smart och smakfullt att allt är perfekt att studsa fram till. Inte minst basisten Donald "Duck" Dunn bidrar till det ständiga svänget.

Betyg: ****