VÄRLDENS MEST BERÖMDA ÖVERGÅNGS-STÄLLE
"Abbey Road" (Apple LP 1969) med The Beatles känns så självklar att den är svår att skriva om. Den är i mitt tycke den mest briljanta och tidlösa av alla Beatles album, och det säger inte lite.
Att de fyra var splittade och på väg åt olika håll märks faktiskt inte. Kanske var det producenten George Martin som gjorde underverk av helheten? Kanske var det Billy Preston som inspirerade, han spelar orgel och elpiano på flera av låtarna. Eller var det vetskapen om att de ändå snart skulle splittras som fick Beatlarna att ge allt?
För låtskrivandet, musicerandet, sången, produktionen, helheten, omslaget - allt är så bra och så fulländat som något kan bli. John Lennons ovanliga öppning i "Come together" med sina rullande rytmer. Harrisons dundersköna easy listening-ballad "Something". Med den och livsbejakande "Here comes the sun" står George för två av skivans höjdpunkter. Även Ringo lyckas med en topplåt i den hjärtliga "Octopus' garden".
Speciell är också Johns "I want you / she's so heavy", ett av Beatles få längre nummer. Den är sofistikerat bluesig och nämnde Billy Preston firar triumfer med läckert orgelsolo, innan allt blåser bort i en furiöst gungande virvelstorm. Lyssna också på Pauls fantastiska basspel genomgående på skivan.
McCartneys jönsiga "Maxwell's silver-hammer" är möjligen det enda svagare numret, men det tas igen direkt med intensiva "Oh darling!". Paul står också för många av de korta, skissartade sånger som tillsammans bildar en imponerande svit på sida 2 (alltså LP-sida 2). Men även ett enskilt spår som "You never give me your money" är helt lysande.
Det snygga, exakt komponerade omslagsfotot är föstås berömt. Sedan dess världens mest fotograferade övergångsställe. Varje dag samlas flockar av knäppa turister utanför EMI-studion på den berömda adressen. Biltrafiken är tålmodig med alla som vill gå över gatan och bli fotograferade. Jodå, jag har också varit turist där. Flera gånger.
"Abbey Road"-omslaget förekom också flitigt i samband med de sjuka, makabra "Paul is dead"-konspirationer som cirkulerade runt 1969. Malik Bendjelloul (han med "Searching for Sugarman") har gjort det intressant inslag om detta i "Kobra" 2004-10-21 i SVT1.
Betyg: *****
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home