Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, juni 03, 2013

THE BEST OF "ETT LINGONRIS SOM SATTS I COCKTAILGLAS"

För så är det. Monica Zetterlunds samlade diskografi är en rörig och ojämn historia. Spretig och förlagd på en mängd olika skivmärken. Därför var det en utmärkt idé att ge ut en stor CD-box med Monica, presenterad i de år då CD-skivan var det format som gällde.

"Monica Zetterlund - Ett lingonris som satts i cocktailglas" (RCA/BMG 6CD-saml.box 1995) var ambitiös och snyggt designad, men tyvärr ingen lyckad satsning. Man har ansträngt sig att få med så mycket som möjligt, utan kritiskt urval. Och i Monicas sena period har man helt sonika valt bort guldkorn till förmån för rena bagateller. Jag fattar helt enkelt inte hur redaktörerna har tänkt.

Följden blir att inte en enda av de 6 CD:na i boxen håller rakt igenom. Jämför med Cornelis-boxen "Mäster Cees memoarer" som Metronome gav ut 1993. Den är bara 5 CD, men förtätad och guld genomgående.

Alltså har jag sammanställt mitt eget urval. Kalla det "The best of Ett lingonris som satts i cocktailglas" (egen saml.-2CD). Och DEN blir bra. Börjar med tidiga "I dina kvarter" (1959). Fortsätter med flera finfina spår från hennes tre absolut bästa album: "Ah Monica! : Sakta vi går genom stan" (1962), "Sweet Georgie Fame" (1967) och "Monica / Monica" (tillsammans med Monica Dominique, 1971).

I motsats till den gängse uppfattningen tycker jag inte att spröda albumet "Waltz for Debby", tillsammans med Bill Evans trio (1964), är hennes bästa. Men några spår därifrån är självklara, t.ex. "Jag vet en dejlig rosa".

Självklara är också tilläggen från revyerna med Povel Ramel och Hasse & Tage. "Den sista jäntan" och fantastiska sviten "Håll musiken igång" i duett med Povel (båda ur "På avigan" 1967). Och en rad Svenska Ord-sångnummer, alltifrån "Nilsson" (1962) till "Men tiden går" (1973) och "Var blev ni av / ljuva drömmar?" (1976).

På 1980-talet var hon till större delen inaktiv. Hennes återkomst på 1990-talet var respektingivande, men rösten bar faktiskt inte. Här tillåter jag mig göra ändringar från boxen. Svenska original-versionen av "Under vinrankan" (1991) och framför allt "Om igen, ett avlägset sorl" från CD:n "Topaz" (1993) är de få njutbara numren här.

Boxen: Betyg: **
Egna urvalet: Betyg: *****