Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, maj 24, 2013

FRANK ZAPPA & THE MOTHERS OF INVENTION

Dags för Zappas andra album, då utgivet som The Mothers of Invention, "Absolutely Free" (Verve LP 1967). De var ännu fullständigt underground och rörde sig vid sidan om hippie-rörelsen. De hade en mera ironisk, intellektuell och teatralisk hållning. Vid denna tid var de baserade i New York.

Mothers hade nu utökats med Don Preston, elpiano, Bunk Gardner, sax, och Billy Mundi, slagverk. Tre drivna musiker som öppnade för de där snabba fraserna, taktbytena och fräckt jazziga inslagen som är typiska för Zappas musik.

"Absolutely Free" är en underbar, oförskämd, rebellisk och rolig skiva. Den är bitvis sketch-artad och tänkt att uppföras live. "Plastic people" öppnar med virveltrumma, en känga till presidenten och dissonanser så att skägget kryllar sig. Sviten "The duke of prunes" har en egenartad melodi med konstig text, och bryts av när Bunk Garnder citerar "Våroffer" på sopransax i ett kaotiskt mellanspel.

Allt går i ett utan avbrott, och låtarna markeras av dråpliga tempo-byten och hejdlösa skrik. Ray Collins sjunger "Status back baby" och avslutande Dean Martin-fylle-parodin "America drinks & goes home". Men mest känd är nog sviten "Brown shoes don't make it" i collage-form. Ett svidande angrepp på amerikansk dubbelmoral.

Allt är mycket satiriskt och samhällskritiskt och dråpligt. Musiken är intensiv, pockande. Och det hela är fullständigt genialiskt. Även omslaget med sitt myllrande foto-collage.

Betyg: *****