Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, juni 02, 2013

MONICA ZETTERLUND SOM BÄST

"Sweet Georgie Fame" (Philips LP 1967) är kanske Monica Zetterlunds allra bästa album. Det finns egentligen tre bästa på delad första plats, och ett av dem har jag nämnt tidigare, "Ah Monica! / Sakta vi går genom stan" (1962).

"Sweet Georgie Fame" är ett lysande, enhetligt, varmt, spirituellt, sensuellt album med en rolig samling av låtar. Carl-Axel Dominique har skrivit de luftiga arrangemangen med mycket flöjter, flügelhorn och softade bossa nova-rytmer.

Titellåten är en rolig jazzvals där Slas text är en blink till artisten Georgie Fame (och anspelar på gamla "Sweet Georgia Brown)". Snabb jazzvals är också "En haltande sommarvals". En riktigt fin sång är "Ellinor Rydholm", Monicas tolkning av Beatles "Eleonor Rigby" i en riktigt bra översättning och Sven Bergers sinka förstärker låtens sorgliga drag.

Annars är det mesta sensuellt långsamt. Monica sjunger sagolikt i "Nu är det bra" och Burt Bacharachs "Alfie". Båda med stråk-arr i svepande 60-talistiskt skön easy listening. Det gäller också den drömska "Sov" efter Villa-Lobos, med Bernt Rosengren på dunderskönt tenorsax-solo.

"Regnets sång", åter en jazzvals med de där flöjterna (och text av Olle Adolphson) är en av Monicas definitiva och bästa inspelningar någonsin. Och alla dessa självklara fullträffar avrundas med korta humoresker. t.ex. "Brandvaktens sång" och "Tillägnan" av Tage Danielsson.

Betyg: *****