Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, juni 06, 2013

"LÅDAN" PÅ BERNS

Det här är en av mina favoritrevyer. "Lådan" (Svenska Ljud live-LP 1967) med Hans Alfredson, Tage Danielsson, Gösta Ekman och Fatima Ekman. Sattes upp på Berns 1966-67 och sändes också i TV.

En slags minirevy i kvartettformat med de fyra och bara en låda som rekvisita på scenen. Jag älskar revyn - och skivan. Då kommer det ju an på om man gillar att avnjuta humor i skivformat (det gäller alla Hasseåtages revyer). Om inte så finns DVD:er att tillgå. Men jag blandar gärna in dessa talskivor i slumpvalet i MP3:n.

Här finns flera klassiker. Gösta i svår beslutsångest om "Aftonbladet eller Expressen" med Tage har alla hört. Likaså Hasse och Fatima som virriga blivande föräldrar hos doktorn (Gösta). Ett mera udda talnummer är "Människans inre är en tummelplats för stridiga viljor". En psykologisk studie där alla fyra kivas om vad Gösta ska eller inte ska unna sig på krogen. Samvetskramp i ett fyndigt roligt och lite knepigt nummer.

Också sångerna är träffsäkra. "En sak som man kan ligga vaken en hel natt och fundera på" är en kvick skiffellåt, mera känd som "Vad i helvete har dom för sig in i banken efter tre?" Tages "Depressiva tankar kan ibland kompenseras med kaffe och bullar" liksom alla fyras avsked i "Vi har alla gått ombord på livets tåg" är rörande. Långa titlar är utmärkande för "Lådan".

I kortare nummer har Fatima plockat ner kvinnosynen i Playboy, Tage frågat sig "Har vi råd att ha kvar våra vänner i socialgrupp 3?" och (då) äkta paret Gösta och Fatima gäckat "Romantik som försäljningspsykologi". Allt är lysande och skarp underhållning. Det är bara en mindre lyckad Lindeman som faller ur ramen.

Betyg: ****