Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, juni 04, 2013

JAN JOHANSSON PÅ RYSKA

Några år efter den formidabla succén med "Jazz på svenska" gjorde Jan Johansson en ny volym folkmusik-tolkningar, denna gång "Jazz på ryska" (Megafon LP 1967).

Medan "Jazz på svenska" var i stort sett en solopiano-skiva (med lite stumt baskomp) är "ryska" mera av en ensemble-skiva. Jan Johansson på piano, Georg Riedel på bas och Egil Johansen på skönt drivande trumspel.

Vilken suverän trummis han var! Små finesser, makalöst sväng. På några spår tillkommer  även Bosse Broberg - trumpet, Lennart Åberg - tenorsax och Arne Domnérus - klarinett.

Det är en fin mix Jan Johansson gjort av en sällan hörd folkmusik. I inledande "Nära hemmet" svänger Egil till med ett backbeat värdigt ett rockkomp. Också "Längs floden" och "Pråmdragarnas sång på Volga" svänger med bultande trummor, medan "Jag broderade till gryningen" och "Nätter i Moskvas förstäder" är mera subtil pianolyrik á la Johansson.

"Jazz på ryska" har inte samma femstjärniga klassiker-status som "Jazz på svenska". Men det är en klangfull, melodirik och lyhört musikalisk jazzskiva som väl matchar föregångaren. På CD-utgåvan på Heptagon är de båda sammanslagna under titeln "Folkvisor" (1988). Det är en mycket lyckad kombination med en dryg timmes vilsam, underskön musik.

Betyg: ****