Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, juni 07, 2013

HASSES BÄSTA LINDEMÄN

Fast jag är stor Hasse-fantast kan jag baxna av mängden av alla utgivna Lindeman-sketcher. Många är hejdlöst roliga, men alla är inte lika bra. Helt naturligt, de är ju improvisationer rakt igenom.

Några av de allra bästa och oförglömliga finns utgivna på denna skiva, "Ännu flera Lindemän" (Svenska Ljud live-saml. LP 1967) med Hans Alfredson och Tage Danielsson. Nio underbara prator (på CD-utgåvan tio), inspelade 1966-67 och då tagna ur revyn "Lådan" på Berns.

Att höra Hasse prata danska i "Dansk julgransuppfödare Hans Christian Lindeman" är det roligaste jag vet. Är man på ledset humör någon dag är det bara att lyssna "desse glittrande graner (udenför Tuborg bryggerier, di kaster ud so maeget kapsyler der...").

Eller när "Brandförman Celadon Lindeman" förklarar dråpligheten i hur en brand uppstod på stora hotellet i Jönköping. "Annonsören Eros Lindeman" har besvär med alla förkortningar i kontakt-annonser. De ska träffas vid "Nbrplan" och bära en "n-jlika" i knapphålet.

Förortsbon som bor 13 våningar upp, biodlaren, herrturken och direktören är också dråpliga. Tågresenerären som åker mellan Tågarp och Helsingborg innehåller några plumpa skämt som inte passar in idag. Men så är det med Lindemännen. Hasse släppte loss och fantiserade och öste på. Då blev det ibland dåligt, ibland bra och oftast hejdlöst roligt. Men alltid oerhört levande.

Betyg: ****