Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, juni 10, 2013


BEATLES TECKNADE FILM

"Yellow Submarine" (Apple LP 1968) är en bagatell i The Beatles skivkatalog. De hade levererat sin mäktiga "Vita dubbel-LP" och utanför den den formidabla succé-singeln "Hey Jude".

"Yellow Submarine" var en tecknad film i tidstypisk, färggrann estetik. Men i motsats till tidigare pop-slapstick-komedierna "A hard day's night", "Help!" och "Magical mystery tour" var de inte inblandade här annat än att de lånade utseenden och låtar till filmen.

Denna soundtrack-skiva innehåller bara en LP-sida med Beatles. Och på den är två låtar gamla, vid det här laget ganska utnötta hits ("Yellow submarine" och "All you need is love"). Återstår bara fyra nyinspelade låtar i psykedelisk stil.

Harrisons "Only a Northern song" är suverän, men tyvärr är just den enbart i mono, tråkigt nog. Pauls allsång "All togethet now", Lennons tunga "Hey bulldog" och Harrisons utsvävande "It's all too much" är alla bra. Men ingen av dem omistliga, med Beatles-mått mätt.

LP:ns skivsida 2 innehåller enbart instrumental orkestermusik av George Martin och hans orkester. Jag är kanske den ende som gillar den. Som en paljett med penseldrag av Gershwin, Nino Rota och Lennon-McCartney. Men det är klart. Någon stor Beatles-skiva är "Yellow Submarine" inte.

Betyg: ***