Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, maj 01, 2013


UPPSAMLING AV BEATLESLÅTAR

Denna antologi med The Beatles, "Past Masters" (urspr EMI 2 saml.-CD Vol.1 och Vol.2 1988, här EMI saml.-2CD 2009), kan tyckas var en märklig soppa, av urvalet att döma.

Men det har sin förklaring. Detta är fråga om en ren uppsamling. Singelhits och singel-baksidor som inte fanns med på LP-albumen, några EP-spår och några udda spår.

Alltså, har man The Beatles samtliga 13 album så behöver man bara lägga till denna samling för att därmed äga ALLT som de fyra hann spela in under sin korta men dynamiska tid 1962-1970. Då räknar vi inte med tidiga Hamburg-upptagningar, live-inspelningar och annat icke-officiellt material. Inte heller de alternativa tagningar som gavs ut på "Anthology 1-3" på 1990-talet.

Nog om knappologin nu. "Past Masters" är alltså en blandad soppa om man bara lyssnar igenom den. Här finns de grundmurade, klassiska singelhits som blev The Beatles definitiva genombrott: "She loves you" och "I want to hold your hand" (båda 1963). För min del blev "She loves you" början till mitt enorma musikintresse - överhuvudtaget. Så roligt då att också får höra b-sidan, den sällan hörda men mycket fina "I'll get you".

Och i flödet här finns några andra oerhört fina singelspår, t.ex. "We can work it out" (1965) och "Rain" (1966). Men annars domineras första discen av tradiga rock'n roll-nummer. De behövs för samlandet, men är knappast de Beatles-låtar jag helst vill höra (skulle väl vara "Bad Boy", 1965, i så fall). Två hitlåtar översatta till tyska, "Sie liebt dich" och "Komm gib mir deine Hand", är kuriosa, inte mer.

På Disc 2 blir det ett märkligt hopp över de fina singellåtarna från 1967. Varför? Jo, för de finns ju redan uppsamlade på "Magical Mystery Tour". Istället ett skutt fram till "Lady Madonna", "Hey Jude" (båda 1968) osv. Och här blir det blandat. Inte är t.ex. "The ballad of John and Yoko" eller "Old brown shoe" (1969) några stora låtar? Så avväpnande avslut med en ren tramsploj, "You know my name (look up the number" (1970). En bizarr nonsenslåt de gav ut som b-sida på singeln "Let it be".

Betyg: ***