Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, april 27, 2013

SIMON & GARFUNKEL FLYR STORSTADEN

Det är något väldigt speciellt med Simon & Garfunkel. De har så vackra, väna melodier. Sjunger så milt i sitt uttryck. Samtidigt kan texterna vara precis hur mörka, depressiva och illussionslösa helst.

Just i det spännings-förhållandet ligger Paul Simons storhet. På skivan "Sounds of Silence" (CBS LP 1966)  finns t.ex. sången "A most peculiar man". Om den totalt ensamme mannen i storstadens myller. En dag sätter han på gaskranarna och begår självmord. Grannarna undrade skamset, men... var han inte lite underlig ändå?

Eller sången om "Richard Cory", den framgångsrike industrimannen som tycks omättlig i sin karriär och syns på alla premiärer. Därför blir alla snopna när Richard Cory en dag skjuter en kula i tinningen. "But I work in his factory..." sjunger den maktlöse arbetaren.

"Leaves that are green / turn to grey", heter det i en annan sorgligt vacker sång. I "I am a rock" önskar sig jaget cyniskt vara en klippa för att slippa känna kärlekens besvikelser. Och så välkända titelsången "The sound of silence", även den om ensamhet.

Det är enastående sångpoem, melodier och arrangemang av Paul Simon. Men också Art Garfunkel gör mycket med sina ljusa, vackra röst, fast han inte har del i sångskrivandet. Det är deras tvåstämmighet som gör storheten.

På omslaget flyr storstadsborna Simon och Garfunkel undan New Yorks packade tunnelbanor och gatularm, ut i naturen mot något kustfält. Ännu ett av många snyggt designade omslag med grön växtfärg vid denna tid.

Betyg: ****