Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, april 30, 2013

TVÅ GIGANTER I MÄSTARMÖTE

"Grimascher och Telegram" (Metronome LP 1966) var Cornelis fjärde LP. Cornelis Vreeswijk med Ann-Louise Hansson och Jan Johanssons trio, lanserades den som. Hennes medverkan är marginell, hon sjunger duett på två sånger.

Men det konstnärliga mötet mellan vissångaren Vreeswijk och jazzpianisten Jan Johansson är något enastående. Två skapare som tillsammans blir något större än summan. Som Lennon och McCartney. Som Hasse och Tage. Som Björn och Benny.

Det är just de pianolyriska sångerna som är guld värda här. "Telegram för en bombad by", "En visa om ett Rosenblad" (dunderskön), "Telegram för fullmånen" och bluesen "Telegram för min värdinna". Dessutom den hårdsvängande "Ångbåtsblues", med Cornelis burleska text ("bara nu inte båtjäveln går på ett skär...."), där Jan Johansson och Egil Johansen öser på för fullt.

Även gitarrvisorna med Cornelis är bra. Pacifistiska "Telegram för en tennsoldat", klasskampen i "Cylinderhatten" och den fräcka, näst intill kvinnoföraktande "Polaren Per är kärlekskrank". Å andra sidan visar Cornelis sin ömma, inkännande sida i spröda "Balladen om Fredrik Åkare och söta fröken Cecilia Lind".

Och Ann-Louise Hansson medverkar alltså i "Medborgarinnan Agda Gustafssons lott" (efter Bellman) och "Jag hade en gång en båt". Den sistnämnda Cornelis översättning av amerikanska folkvisan "Sloop John B" (som lät helt annorlunda med The Beach Boys). "Grimascher och Telegram" är ännu ett av Cornelis ovärderliga Metronome-album från 60-talet, producerat av Anders Burman.

Betyg: *****