Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, april 17, 2013

THE BEATLES HELP!

Det är nu 1965 och Beatles står på topp, med tumultartade värlsturnéer. Dags för deras femte album "Help!" (Parlophone LP 1965), och samtidigt deras andra långfilm.

Filmen "Help!" av Richard Lester är rolig i samma slapstick-stil som "A Hard Day's Night", men nu i färg och bättre. Med många referenser till de då nya James Bond-filmerna, och med gott om liverpoolsk nonsens-humor.

Skivan "Help!" är en briljant pop-LP. En relativt "snäll" Beatles-skiva, men kristallklar i sin låtstyrka. Titellåten "Help!", en i grunden desperat text som kontrasteras mot en livsbejakande melodi med snygg stämsång. Ofta spelad, men en av Beatles och Lennons bästa låtar. Likaså "You've got to hide your love away", med troliga Dylan-influenser.

"Tell me what you see", McCartneys innerliga "I've just seen a face" med fina, akustiska gitarrer. Och så "Yesterday". Den kan tyckas söndertjatad  (genom alla hundratals cover-versioner av den). Men när Paul sjunger ensam till stråkkvartett är det så naket, så rent och melodin ligger blottlagd i sin genialitet.

Ingen Beatles-skiva utan kontraster. Efter väna "Yesterday" dundrar John på med rockrökaren "Dizzy Miss Lizzy" (en cover). Innan dess har Ringo sjungit en cover, country-låten "Act naturally". Och George har levererat två egna låtar, varav täta kärleksballaden "I need you" är mest minnesvärd. Och ytterligare en singelhit har presenterats, den något malande "Ticket to ride". Som helhet en ren, rak, enkel och mycket klassisk Beatles-LP.

Betyg: *****