Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, april 14, 2013

RETRO-KITCH À LA 60-TAL

Men vad är det här? Finns den här skivan på riktigt? "Tjejer" med diverse svenska schlager-sångerskor från 1960-talet (okänt ev. skivbolag saml.-CD okänt år). Jag har inte lyckats belägga det.

Allt började med denna roliga singel på bilden, "Hälsingborg - Helsingör" med Solveig Linnér (HMV singel ca 1961). Hittade den på en loppis i Täby för en tia. Bara omslaget är ju helt obetalbart. Som helsingborgare föll jag för patinan i detta blekta färgfoto på en dam vinkandes till LB-färjan Primula i Öresund.

Sommaren 2012 blommade lokalsidan "Du vet att du är från Helsingborg när..." upp på Facebook och fick en livlig aktivitet. Naturligtvis lade jag ut en efterlysning och fick snabbt napp. Fick en CD (förmodligen en egen, bränd antologi med gamla vinylsinglar) som bar titeln "Tjejer". För det var uteslutande vokalissor på den. Och det här var roligt.

Om förra samlingen, "Så'nt är livet : 48 svenska klassiker 1958 - 1971" innehöll det absolut bästa i schlagerväg från epoken, så är detta närmast motsatsen. Det töntigaste, ostigaste, Bortglömda konstigheter som kommer upp i ljuset.

"Helsingborg 72" med Annica Risberg (1974), en förbannelselåt efter en väskstöld. "2002" med Kerstin Aulén (1971), en lustig framtidsvision. "Kärleksprat" med Towa Carson (1960) är en annan märklighet, liksom "Jag går i skolan" med Karin Gehander (1969). Ja, allt var sannerligen inte bättre förr. I små doser, en rolig samling kuriosa. Om det nu är en samling som finns utgiven.

Betyg: **