Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, april 13, 2013

SÅ'NT ÄR LIVET - LYSANDE SCHLAGERSAMLING!

Men detta är något annat. Om Siw Malmkvist-skivan var en kul bagatell och Thore-skivan en tokrolig retro-kitsch, så är här en samling som verkligen visar upp svensk schlager och Svensktopp från 1960-talet med ädel, genuin kvalitet.

"Så'nt är livet : 48 svenska klassiker 1958 - 1971" (Diesel saml.-2CD 1998) är en så välgjord, rolig sammanställning att det är en ren fröjd. Dessutom med en snyggt designat omslag. Denna samling slår ut flera liknande samlingar i den tacksamma genren. Tyvärr är denna Diesel-utgåva nu utgången, men förmodligen lätt att hitta second hand.

Här är alltså en matigt urval svenska artister som bäst. Och svensk schlager var på den här tiden ofta lika med översättningar av utländska låtar. Men det gör ingenting. "Så'nt är livet" med Anita Lindblom (1961), "Sakta vi går genom stan" med Monica Zetterlund (1962), "Lyckliga gatan" med Anna-Lena Löfgren (1967), "Du är den ende" med Lill Lindfors (1967), "Ta av dej skorna" med Povel Ramel och Gals & Pals (1965), den underbart sensuella "Du ser en man" med Svante Thuresson (1968). Alla utom Povels är översatta covers. Men artisternas storartade, självständiga tolkningar placerar dem i eget rum.

Här finns också tidstypiska nummer med Siw Malmkvist, Bibi Johns, Jan Malmsjö, Östen Warnerbring och konstiga kuriositeter som "Visa mej hur man går hem" med Lasse Lönndahl och Towa Carson (1964). Samtidigt tas svängarna ut med rariteter som "Hård stad" med Carli Tornehave (1962) och "Natt i Moskva" med Jan Höiland (1962).

Roliga tidiga nummer (utanför ett eventuellt Svensktoppen-tema) är "Vi hänger med" med Nacka Skoglund (1958), glad men tragisk när man tänker på Nackas öde berättat i Tom Alandhs dokumentär, och "Vid foten av fjället" med Den Rockande Samen (1959). Vidare får man Olle Adolphson, Cornelis Vreeswijk och Hasse & Tage. I bakre ändan av kronologin hittar vi Family Four, Janne Önnerud och Lena Andersson.

Utgivningen av antologin "Så'nt är livet!" är en kulturgärning och visar en kraftsamling av svensk schlagermusik (om än som covers) och svenska artister på sin absoluta toppnivå. Plats för smoking och långklänning igen. Och stor orkester med välskrivna arrangemang.

Betyg: *****