Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, april 07, 2013

FRANSKA SCHLAGERS MED FRANCOISE

Den här är så bra, så bra, så bra. Redan som barn blev jag förälskad i min systers EP med Francoise Hardy. Hon sjöng så bra och hon var så snygg. Låten hette "L'amour s'en va" och var Monacos bidrag till Schlagerfestivalen 1963.

Sedan hände ingenting. Och ingenting. Och ingenting. Som vuxen medelålders fick jag faiblesse för allt franskt och franska schlagers. Och Francoise Hardy dök upp som en lycklig dejá-vu från förr.

Här har vi alltså "The Vogue Years" (Camden International saml.-2CD 2001). En fullmatad samling med hela femtio (!) schlagers på franska med fina Francoise Hardy. Det är mycket. Kanske för mycket. Men jag tar det. Det är så stilsäkert, tidstypiskt, snyggt att man bara smälter. Enkla, refrängstarka popschlagers framförda med Francoises självklara närhet.

Först den som är mest känd och blev hennes största hit, "Tout les garcons et les filles (de mon age)" (1962). Så nyss nämnda festivalbidraget "L'amour s'en va" (1963), med ett drag av saknadens vemod. Så bara fortsätter det, som ett pärlband. Snygga hitlåtar på 2-3 minuter med tjusiga arrangemang.

I mängden kan man nämna t.ex. "Va pas prendre en tambour" (1963). Och varför inte "La maison où j'ai grandi" (1966), en översättning av italienska  "Il ragazzo della via Gluck", som vi känner som "Lyckliga gatan" med Anna-Lena Löfgren. Låtarna med Francoise Hardy på detta album rör sig mellan åren 1962-1967.

Betyg: *****