Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, april 10, 2013

 
DE DANSKA KILLARNA

Som barn hade jag en singel med danska The Lollipops. Den hette "Lollipops' shake" och det var tidigt 60-tal. The Lollipops var en barnpopgrupp som var stora i Danmark och via kortlivade piratradio-stationen Radio Syd blev idoler också lokalt i Skåne. Om de var kända i Sverige i övrigt vet jag inte.

Medlemmarna var födda omkring 1950 och i 13-årsåldern när det först begav sig. Det var bröderna Torben Lundgreen och Jörgen Lundgreen (båda gitarr och sång), och Poul Pedersen (trummor). Elbas spelades av någon anonym utanför gruppen.

Det här är kanske ingen musik som gått till historien. Men är man samlare och retro-nörd så är man. Album med The Lollipops verkade länge vara svåra att hitta t.o.m. i Danmark. Men så hände det sig att en hiphop-artisten DJ Noize 1998 gjorde en remix-raplåt över Lollipops gamla "Naked when you come" (1966). Och i samband med det utgavs denna skiva, "Naked when you come" (Polydor saml.-CD 1998). Den inleds med den 1998 aktuella hiphop-remixen som dragplåster. Sedan får man en rejäl dos av Lollipops gamla singelhit, från åren 1963 - 1968.

Det börjar med tidiga teeny-poplåtar som "Lollipops' lips" (1963) och "Birthday party" (1964). Den där tidiga singeln jag hade finns också: "Lollipops' shake" och b-sidan "Look at this boy" (båda 1964). Det är barnsligt, charmigt och mycket entusiastiskt. Inte alls dåligt, om man tar det för vad det är. Efter hand växte pojkarna till sig och blev mera av en "vanlig" popgrupp. Men också anonymare. Instrumentala "Love theme" (1968) är rena muzak. Och 30 Lollipops-spår på en samling är väl knappt man orkar med. Men en rolig kuriositet är det.

Betyg: **