Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, mars 23, 2013

BRA SAMLING MED DYLAN

Med en stor artist som Bob Dylan finns naturligtvis en uppsjö av samlingsskivor. Han har därtill en 50 år lång karriär. Vikten på samlingarna varierar. Framför allt är många av dem snarlika. Bob Dylans ordinarie skivalbum är som konstnärliga helheter definitivt att föredra.

Men det finns några undantag, och detta är ett. "The Essential Bob Dylan" (Columbia saml.-2CD 2000). Ett verkligt bra urval sånger 1963-2000 kronologiskt. Första discen med 60-tal. Andra med resten. Helt rimligt.

En given öppning med "Blowin' in the wind" från "Freewheelin'" (1963). Den är som Beatles "Yesterday", sönderspelad genom alla covers. Men hör man originalen är båda så rena, så nakna och bara så bra. "The times they are a-changin'" (1964), en stark, betydelsefull "protestsång" och titellåt från skiva som annars är tunggrodd av episka rabblanden.

Så fortsätter det med självklara nummer från "Bringing it all back home", "Highway 61 revisited" och "Blonde on blonde". Dylan på topp och konstnärlig kulmen. Även underbara hatlåten "Positively 4th street" som märkligt nog bara gavs ut som singel 1965.

Lite senare blir det en glad överraskning med countrylåten "You aint't going nowhere". Jag är ingen vän av country, men detta svårhittade Dylan-opus är bland det härligaste, mest positiva som han någonsin spelat in. Finns inte med på något ordinarie album.

En bra exposé över fortsatta Dylan-historien, med ett kritiskt urval från de rätt tradiga skivor han gjorde på 1980-talet. Så bränner det till med "Everything is broken" (1989) , livskrismärkta "Not dark yet" (1997) skriven i dödens närhet. Och till slut "Things have changed" (2000), en mycket bra åldrande-låt inspelad i samband med denna skivutgåva.

En samling som verkligen gör skäl för sin klichéaktiga titel. En introduktion så god som någon till Bob Dylans stora konstnärsskap.

Betyg: ****