Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, mars 12, 2013

BEATLES A HARD DAY'S NIGHT

Det är nu 1964 och Beatlemania fullständigt exploderar. De får  sitt genombrott i USA och erövrar snart hela världen. "A Hard Day's Night" (Parlophone LP 1964) är deras tredje album, och det första med enbart Lennon-McCartney-kompositioner.

Det är också en hitsingel och titeln på deras första långfilm. En skön slapstick i svart/vitt regisserad av Richard Lester. Mycket Liverpoolsk nonsens-humor och mycket springande ut mot öppna fält.

Först titellåten "A Hard Day's Night". Smällande öppnings-ackordet, som Leif Nylén beskrivit som en gränsövergång till sitt nya liv, upptäckten av popen. En effektiv, drivande rocklåt. "I should have known better", samma driv och en oemotståndlig melodi som John sjunger, och munspelet toppar. En av Beatles allra bästa låtar någonsin.

Det finns fler kandidater till Beatles bästa låtar här. "If I fell", en innerlig popballad med vacker stämsång. Och spröda "And I love her", som Paul sjunger. Däremot har jag aldrig tyckt att "Can't buy me love" (ännu en singellåt) är något särskilt.

Första sidans låtar är från filmen. Andra sidans (om vi nu pratar i LP-termer) är mera raka, rockbetonade. Johns "Anytime at all" till exempel. Mycket säker i sitt rockbeat. Och så fortsätter det. Värd att nämna är också Pauls fina, eftertänksamma "Things we said today". Som helhet, ett mycket starkt popalbum. Nu är det full fart och raka räls framåt.

Betyg: ****