Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, mars 22, 2013

 
GULA HUND PÅ CHINA

"Gula Hund" var den tredje revyn av AB Svenska Ord, och den dittills största satsningen. Nu hade man flyttat in på China-teatern i Stockholm. Därav titeln, som matchade debuten "Gröna Hund" (som fått sin titel av spelplatsen Gröna Lund).

"Gula Hund" (Svenska Ljud live-LP 1964) är också både en lyckad revy och en bra skiva. Hela ensemblen med Hans Alfredson och Tage Danielsson i spetsen. Med sedan tidigare är Monica Zetterlund, Sonya Hedenbratt och Lissi Alandh. Nya i ensemblen är Birgitta Andersson och Gösta Ekman (som här fick sina genombrott). Vilka artister, vilka komiker! Hasse och Tage måste ha varit enorma på att hitta talanger.

Inte nog med det. Här är också sånggruppen Gals & Pals. De sjunger ett eget nummer, "Varför ska ja' va' med?" Och denna låt är minsjäl något av det absolut bästa som finns! En jazzigt slängig sång med bra Hasse & Tage-text om att slippa världens elände, till ett dynamiskt jazzkomp av bl.a. trummisen Bosse Skoglund (han som senare skulle spela i Peps Blodsband). Enormt!

Annars är revyn mest känd för Hasses roliga, inkännande monolog "Gamle man". En sann klassiker! Birgitta Andersson försöker få sin man Gösta Ekman sluta säga "pitt". Gösta och Hasse gör Runeberg-travestin "Fänrik Stål" om Wennerberg-affären 1963 (den är tidsbunden och har åldrats). Mer aktuell än någonsin är däremot "Folkspillran", där Hasse och hela ensemblen är romer i folkhemmet. Det numret väckte himla rabalder. Att sjunga "Du gamla, du fria" som czardas i romsk tappning gjorde man inte ostraffat.

Och så Monica Zetterlund som sjunger "Bluesette" av Toots Thieleman. Nu med svensk text som "Bedårande sommarvals", ett av Monicas odödliga nummer. "Gula Hund" är en mycket innehållsrik och mycket lyckad revy. Den dittills helt igenom bästa.

Betyg: ****