Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, mars 13, 2013

BEATLES SNYGGA SKIVOMSLAG

"The Beatles for Sale" (Parlophone LP 1964) har ibland kallats en mellanplatta. Eller ett hastverk som pressades fram mellan de hektiska turnéerna. Här är åter igen bara hälften av materialet original (Lennon-McCartney) medan andra halvan är covers av gammal rock. På så sätt ett litet steg tillbaka.

Men här finns kvaliteter. Den inledande "No Reply" är en av Beatles finaste låtar någonsin. En dämpat smärtsam svartsjuke-bossanova av John Lennon. En naket omedelbar sång som griper tag i en direkt. Den följs av ytterligare två låtar på temat svartsjuka: "I'm a loser" och "Baby's in black". En så stark trilogi som öppning är enastående.

Sedan höjs tempot med Chuck Berrys "Rock and roll music" i en rullande, snabb boogie-version. Och resten är faktiskt rätt ojämnt. Inte är tolkningen av "Mr Moonlight" någon höjdare. Men ibland glimrar det till. "Eight days a week" är en stark, slående Beatles-låt som mycket väl kunde blivit en singelhit. Men det blev den inte (inga singlar från detta album).

Ringo sjunger charmigt i Carl Perkins "Honey don't", och George sjunger ytterligare en Perkins-rockabilly. Ett småtrevligt men inte avgörande Beatles-album. Fast - jag återkommer gärna till den starka öppningen, Lennons "No Reply". Framhävas bör också det snygga skivomslaget. Ett av Beatles 3-4 allra snyggast designade konvolut.

Betyg: ***