Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, mars 11, 2013

HASSE & TAGES ANDRA REVY

"Hålligång" var den andra revyn av Hans Alfredson och Tage Danielsson. Denna gången hade man flyttat till Berns, som sedan skulle bli scenen för flera av deras stora succéer, och  "Hasseåtage" blev nu snabbt ett i nöjes-Sverige.

Ändå har "Hålligång" kommit att framstå som en mellanrevy. I alla fall som en mindre känd enskild revy. Kanske pga det enkla faktum att den aldrig spelades in för TV.

Men "Hålligång, en revy på Berns" (Svenska Ljud live-LP 1963) visar vilket starkt opus detta var. Medverkande förutom Hasse och Tage var Monica Zetterlund, Lissi Alandh och Lasse O'Månsson. Vilken ensemble! Och så belgiske jazzmusikern Toots Thieleman som här ffg spelar sin "Bluesette" på munspel.

"Hålligång" börjar liksom "Gröna Hund" med ett snabbt, rappt kollage-nummer med hela ensemblen, kallat "Vi har pluggat färdigt". Det är utmärkt. Så följer den makalöst roliga sketchen "Notan", där Hasse, Tage, Monica och Lissi förtvivlat försöker dela på notan på krogen. Priserna är kanske inte desamma som nu. "6 kronor för en bit lax och en bit potatis, är det klokt det!!?"

Hasse gör en fin, fyndig travesti på Strindbergs "Röda Rummet" i "Strindberg slår till igen". Passar ju bra här på Berns Salonger. Tage sjunger "Kärlek har ändrat karaktär" om tidens friare sexliv vs förr. Och Hasse och Lasse (O'Månsson) driver med Televerket i "Telefonnumret". En kvick spionparodi som lär ha skakat om det gamla ämbetsverket på riktigt.

Betyg: ***