Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, mars 05, 2013


GRÖNA HUND - HASSE & TAGES FÖRSTA REVY

"Gröna Hund" var första revyn av Hans Alfredson och Tage Danielsson. Den sattes upp på Gröna Lund 1962 och blev starten på ett fenomenalt kapitel i svensk nöjeshistoria. Hasse och Tage, båda med bakgrund i studentspex, hade träffats i samband med arbetet på Sveriges Radio.

De bildade bolaget AB Svenska Ord vid den här tiden. Men ännu hade allt inte satt sig. Tage tänkte först inte medverka själv utan enbart regissera revyn. Han tvivlade på sig som scenartist, men blev övertalad av de andra att försöka.

Istället är det Lasse O'Månsson som axlar rollen som Hasses sparringpartner. "Gröna Hund på Gröna Lund" (Svenska Ljud live-LP 1962) är en bra revy. Och en bra skiva. Förutsatt att man roas av att lyssna på revy på skiva.

"Gröna Hund" börjar helt lysande med "Teaterhistorisk översikt". Hela ensemblen i ett rappt nummer om dramahistoria från antika Grekland till just detta spex. Det är ett helt briljant, roligt collage. Mest känd är Hasses monolog "Ringaren", om den moderne prästen Pastor Jansson. Han med liknelser om spårvagnar och reaplan... En riktig klassiker!

Också Lissi Alandh firar triumf som komiker i "En ung flicka talar ut" och "Höghuset". Den sista ihop med Mille Schmidt. Monica Zetterlund och ensemblen drar "Kalinka" om dåtida sovjetiska rymdhysterin. Den blir något tjatig. Desto bättre är Monica i "Nilsson", om basen på bygget. En snabb slapstickstory och ett av hennes bästa höjdarnummer. Också Sonya Hedenbratt gör en fin "Mammas bästa vaggsång".

Och så, som sagt Hasse och Lasse (O'Månsson), i en tidig Lindeman. Men det kapitlet ska jag återkomma till. "Gröna Hund" är den underbara början på någonting stort.

Betyg: ***