Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, mars 03, 2013

STAN GETZ LANSERAR BOSSANOVA

Bossanova - en modifierad, dämpat sofistikerad variant av samba, blev högsta mode från 1962 och resten av 60-talet. Avstampet var till stor del denna skiva. "Jazz Samba" (Verve LP 1962) med Stan Getz och Charlie Byrd.

Stan Getz hade varit en av de riktigt stora Cool Jazz-stjärnorna på 1950-talet. Någonstans bredvid Gerry Mulligan, Chet Baker, Lennie Tristano, Modern Jazz Quartet och den coolare sidan av Miles Davis. Han hade ofta gästat Sverige och spelat med bl.a. Bengt Hallberg på Gyllene Cirkeln i Stockholm.

Nu styrde Stan Getz riktningen mot Brasilien och smälte ihop sin egen melodiösa tenorsax med stämningar från Copacabana. Det blev en riktig fullträff. "Jazz Samba" blev en bästsäljare av format.och den första i en lång rad Verve-skivor som kom att spelas flitigt på 60-talets cocktailpartyn världen över.

Den mest kända låten här är öppningens "Desafinado", som blev en regelrätt hitlåt, flitigt spelad på alla radiostationer. Det var 1962 och före popens genombrott. Ännu kunde rena jazzlåtar bli storsäljande hits på en nivå som snart skulle bli sällsynt.

I övrigt "Samba Dees Days" och låtar med Brazil-titlar på portugisiska. Ett lätt luftigt sound med Charlie Byrd på fjäderlätt gitarr. "Jazz Samba" är en kristallklar jazzklassiker. En skiva med enhetligt, lättlyssnat (i positiv mening), behagligt sound. Och dessutom ett snyggt, konstnärligt omslag. Värt en skål i en soft drink.

Betyg: ****