Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, februari 28, 2013

ELEGANTEN PUTTE WICKMAN

Det här är musik som vi som var unga jazzfusion-fantaster på 70-talet ofta avfärdade som "gubbajazz". Traditionell swing och i någon mån bebop serverade i en proffsigt elegant kostym. Det var långt från hippa jazzcats med platådojor, eltrumpet och funkrytmer.

Nu hör jag det på ett helt annat sätt. Putte Wickman var den sofistikerade eleganten. För elegant var han. Uppträdde alltid korrekt välklädd i kostym, med näsduk i kavajfickan. Kanske demonstrativt, som kontrast till den gängse jazzbilden av skäggiga bohemer i solglasögon.

Putte Wickmans musik var likadan. Elegant välspelad, ytterst professionell, inte utmanande men smakfullt balanserad. "My Inspiration 1956-69" (Universal saml.-2CD) visar en stor musiker. Med lättlyssnad musik, sagt i ordets mest positiva bemärkelse.

"I've got you under my skin", "I got plenty of nothing", "Misty", "Laura". Inspelningar både med den Benny Goodman-klingande 50-talssextetten och senare 60-talsinspelningar, flera med stort band. Och enligt omslaget är mycket av innehållet tidigare svåråtkomligt från gamla EP-skivor och dylikt. En välgjord samling. Det är hur bra som helst.

Betyg: ***