Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, december 08, 2012

HILDING ROSENBERG: JÄRNVÄGSFUGA

Den här skivan förblir osynlig eftersom den tycks vara utgången och okänd på nätet. "Swedish Orchestral Works" med japanske dirigenten Junishi Hirokami och Norrköpings Symfoniorkester (Funhouse/CNR CD 1994).

Det är ingen lyckad skiva. Upplägget är väl bra, med svensk musik i bra urval och i kronologisk ordning. Från Agrell och Kraus, via Stenhammar, fram till Hilding Rosenberg, Lars-Erik Larssons "Pastoralsvit". För att landa i den vassaste modernismen med Ingvar Lidholms "Greetings from the old world". Tyvärr är den sistnämnda ett tråkigt stycke och tar alldeles för mycket utrymme (18 minuter) jämfört med skivans övriga, föredömligt korta satser.

Men av intresse för mig är endast Hilding Rosenberg, hans "Intermezzo" och "Järnvägsfuga" ur "Resa till Amerika" (1932), som här finns i enda inspelningen på CD. Och - oooh, vad jag saknar Antal Dorati och Stockholms Filharmoniker, deras fantastiska tolkning från 1969, som alltså endast finns på svåråtkomlig vinyl.

Här tolkas "Intermezzo" (folkmelodin känd som "Visa från Utanmyra" med Jan Johansson), och läckra kontrapunkts-delikatessen "Järnvägsfuga", helt utan finess. Den första platt och poänglöst. Den andra helt utan styckets inneboende dramatik och driv. Det är orättvist mot fine tonsättaren Hilding Rosenberg. Och det är helt enkelt inte bra.

Betyg: *