Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, december 07, 2012

GÖSTA NYSTROEMS ISHAVET

Det finns mycket att säga om Gösta Nystroem (1890-1960). Så färgstark personlighet. Tonsättare, konstnär, resenär. For till Paris på 1920-talet och hamnade mitt i smeten av målare, avantgarde och ny musik. Började en dubbel karriär som konstnär och musiker. Satsade på musikskapandet och tog intryck av de många resor han gjorde.

Havet blev Gösta Nystroems förälskelse och havet finns alltid med som motiv i hans symfonier, vokalverk, målningar och teckningar. Inte idyll utan havet som kraft, näring och fara. "Ishavet" (1925) är en tidig symfonisk dikt skriven efter en arktisk resa. Skulle blivit en balett, men de kubistiska dräkterna av Gösta Adrian-Nilsson (GAN) gick inte att dansa i.

Första symfonin "Sinfonia Breve" (1931) är ett snarlikt dynamiskt klangblock av kontrapunkt. Börjar i stillsamt horisontläge. Växer till kulmen och så tillbaka. På skivan finns också ett sent verk, "Sinfonia Seria" (1963). Olika inspelningar här samlade. "Breve" med Sixten Ehrling och Göteborgs Symfoniorkester, inspelad 1975. De andra med Peter Erös resp Jukka-Pekka Saraste och Stockholms Filharmoniker nyinspelade för denna skiva (Caprice CD 1989).

Betyg: ****