Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, december 03, 2012

MILHAUDS KONSERT FÖR SLAGVERK

Franske tonsättaren Darius Milhaud var makalöst produktiv. Han skrev bl.a. en rad solokonserter för lite udda instrument. En av dessa var "Konsert för slagverk och liten orkester" (1930). Ett kort stycke med solisten i mitten, med en speciell formation av pukor, små trummor, cymbaler, block, gong, kastanjetter osv.

Jag är gillar speciellt slagverk eftersom det är en visuell fest för både öga och öra. Spänningsmoment med rörelse, dynamik, fantasi och variation. Att enbart höra Rainer Kuisma, Kroumata eller Les Percussions des Strasbourg är därför ett halvt nöje. Och sådana här slagverksskivor brukar ha svårt att hitta ett eget liv.

Finsksvenske Rainer Kuisma är en musiker jag beundrar. På skivan "Virtuoso Percussion Music" (BIS CD 1994) spelar han förträffligt i Milhaud-konserten (som jag på 70-talet såg live med fine Sune Pålsson och Helsingborgs Symfoniorkester). Här finns ytterligare ett Darius Milhaud-stycke, "Konsert för marimba, vibrafon och orkester" (1957). Och här finns Kuismas egen komposition "Hommáge à Bela Bartók" för soloslagverk, som är kul. I övrigt mest solostycken för marimba. Något som blir lite enahanda i längden.

Betyg: ***