Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, december 09, 2012

EVERT TAUBE - VALS OMBORD

Denna utgåva, "Vals ombord" (Scana saml.-CD 2000) är både en separat skiva och en del i en box, "Evert Taube 1928-1949" (Scana saml.-3CD 2000). Denna del rymmer i huvudsak sjömansvisorna. Men det är grovt sett. Indelningen är varken strikt systematisk eller kronologisk, utan ganska fritt och associativt hållen.

Men det är just sjömansvisorna av Evert Taube som jag tycker allra mest om. Här finns "Möte i monsunen", min absoluta favorit. Inspelad med Taube ensam med sin luta 1936. Den besynnerliga historien, en berättelse i berättelsen, är en gripande skröna ("syd om Ceylon gick vi in i en cyklon....") Evert sjunger vers efter vers efter vers med en nerv som kan göra en rocksångare avundsjuk. Som så ofta i Taubes sånger är dialogen ett litterärt grepp.

Här finns även de tidigaste inspelningarna av "Calle Schewens vals" (1931) och ångestladdade "Jag är fri, jag har sonat" (1928). Nej, den senare är inte rasistisk, bara skriven i en annan tid. Här finns också vackra "Havsörnsvalsen" (1937) och så "Eldarevalsen" (1936), en annan favorit med magstark social skildring av villkoren till sjöss. Allt detta gör den till en fullgod Taube-samling.

Betyg: ****