Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, september 03, 2018

SARAH KLANG OCH DET SVENSKA VEMODET

Sarah Klang är en av alla dessa unga, nya, begåvade sångerskor som kommit fram senaste åren. Hon är också en av de som framträdde som gäster i SVT:s "På spåret" och lyfte programmet till rejäla höjder.

"Love in The Milky Way" (Ferryhouse Production CD, LP eller strömmad tjänst 2018) är hennes mycket hyllade debutalbum. Hon är född 1992 och har redan en djupt personlig röst och ett uttryck av ett poetiskt svårmod som placerar henne i fokus bland alla de kvinnliga vokalister som varit mest intressanta.

"Left me on fire" heter albumets hitlåt. Ett skönt svårmodigt, mollstämt epos med en rullande, brusande orgel (är det en riktig Hammond-orgel?) och tungt komp i ett makligt, sävligt tempo. Ja, faktiskt gå mina associationer till självaste "A whiter shade of pale". Inte som plagiat utan för anslaget och stämningen i sången. Sarah Klang gör den mycket, mycket bra och - klangfullt. 

Hela albumets låtmaterial på inalles tio titlar håller med knappt godkänt samma klass. Det blir ibland lite jämntjockt över det. Men ändå, garanterat en stark debut. Och så Rösten! Sarah Klang har definitivt framtiden för sig.

Betyg: ***