Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, juli 11, 2018

HYLLNING TILL WEATHER REPORT

"Oddjob Plays Weather Report" (Amigo mini-CD 2016). Ja, jag blir glad redan av uppslaget. Att en samtida jazzgrupp vill hylla de ikoniska jazzrock-veteranerna Weather Report - med storhetstid på det gränsöverskridande 70-talet, är ett välkommet drag och ett bevis på att vissa tidigare utskällda musikstilar nu är med i strömmen igen.

Svenska kvintetten Oddjob , med bland andra blåsarna Goran Kajfes (trumpet) och Per "Ruskträsk" Johansson (tenorsax) har tidgare gjort ett tiotal tuffa och fruktsamma album under 2000-talet, och detta förkortade hyllningsalbum är ett logiskt steg för dem.

Fem låtar av Vädergubbarna blev det här. Man kan undra varför de inte slagit på stort och gjort ett fullängdsalbum. Det finns en riklig katalog av (i huvudsak) Joe Zawinul och Wayne Shorter, med stor variation och rikt färglagda klangmöjligheter att välja mellan från de 15 år som Weather Report existerade.

Men av någon anledning har man alltså nöjt sig med sparsamma fem stycken, och då några väl valda och aningen udda låtar. "Badia" är en mycket långsam, mystisk ballad med det abstrakt folkloristiska drag som var så vanligt hos Zawinul. Ett av deras mest spännande nummer (från bästa skivan "Tale Spinnin'). Långsam är också den märkliga "Scarlet woman" som i original gränsar till tjatig. Här blir den faktiskt bättre.

"Herandu", "Three clowns" och den minimalistiska "River people" är de andra coverlåtarna. Således hoppar man över "hitlåtar" som "Birdland" och "Teen town". Oddjob tillför naturligtvis en del, med sina musikaliska temperament och spelarnas frihet. Samtidigt är Weather Reports musik redan från början rätt hårt strukturerad (bortsett från deras allra tidigaste skivor). Det handlar mycket om dynamik, elektriska klanger, slagverk och rytmer, tänkta panorama-vyer och så de där abstrakt etnologiska, folkloristiska dragen. Som helhet är Oddjobs hyllningsskiva rätt lågmäld och sticker inte ut särskilt mycket. Men de spelar bra, och framför allt är alltså gesten med tributalbum mycket välkommen.

Betyg: ***