Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, november 22, 2017

BEATNICK-POETEN GINSBURG LÄSER

En legend är han, den gamle amerikanske beatnik-poeten, uppläsaren och vissångaren Allen Ginsburg. En motor bland 50-talets frihetstörstande, upproriska författare och på 60-talet lierad med hippierörelsen i dess mest utopiskt / visionära former.

Vän med Jack Keruoac, William Burroughs, The Fugs och många andra. Gränsöverskridare, epiker, drogromantiker, homosexuell, pacifist och humanist. En ikon i rockkulturens utkant. Starkt förknippad med New York och San Francisco och underground-kulturerna där.

"Meditation Rock" (Bakhåll CD live-CD 1999) är en inspelning från en föreställning på Kulturhuset i Stockholm i januari 1983, utgiven av det svenska bokförlaget Bakhåll. Ginsburg läser här hela sin mäktiga dikt "Howl" från 1956 under hela 25 (!) minuter. Ett epos skrivet i San Francisco 1955 som blev tongivande för hela den dåtida Beat-generationen av författare, poeter och sångare.

Han läser dessutom den korta men kärnfulla dikten "Birdbrain" (som av någon i publiken här översätts "Hönshjärna") och sjunger några visor till gitarr. Han sjunger hellre än bra, men effektivt i andan av gammal politisk "protestsångare".

Ett hedervärt initiativ av Bakhåll. En fin klingande dokumentation av en diktare med pondus och auktoritet. Men är det något man lyssnar ofta på? Är det helt galet att stoppa in den här CD:n i sin MP3 och spela bland andra skivor med musik? Svar Ja på båda. Och faktiskt, att få upp Allen Ginsburg deklamerande dikt i nästan en halvtimme bland låtar i MP3-slump är både utmanade och absolut värt det.

Allen Ginsburg är inte vilken uppläsare om helst. Han läser med brinnande glöd, oavbrutet och levande. Hans poesi har en tungt deklamatorisk rytm. Det är fantastiska meningar staplade på varandra i suggestiva predikningar. Det är en intensitet och en gränslöshet och lek med språket som man måste vara bra hårdhudad för att inte falla för. Och visst, "Meditation Rock" är ingen lättuggad skiva bland alla andra. Men den är en spännande och annorlunda utmaning av en mästare. En magisk kväll i Kulturhuset, Stockholm i terrorbalansens år 1983, det år då Ronald Reagan tyckte att USA gott kunde ha rymdsatelliter med kärnvapenspetsar riktade mot jorden.

Allen Ginsburg var aktiv även långt senare. Han avled 2007.

Betyg: ***