Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, januari 02, 2017

JEFFERSON STARTAR I SAN FRANCISCO

Det är år 1966 och mycket hände i San Francisco. Det fria konstnärs- och beatnikpoet-klimatet följdes av en alternativ rockkultur. Det var här The Beatles hade spelat sin allra sista live-konsert denna sommar. Nu började saker hända med massor av nya, inhemska folkrockband.

Jefferson Airplane grundades i San Francisco av sångaren Martin Balin. Han engagerade sångerskan Signe Anderson som han hört på något kafé. De två tillsammans med gitarristerna Paul Kantner och Jorma Kaukonen, bassisten Jack Cassidy och trummisen Skip Spence utgjorde denna första uppsättning.

"Jefferson Airplane Takes Off" (RCA Victor LP 1966) var deras debut-LP, och här hörs det tydligt hur förankrade de var i folkrock från början. De psykedeliska utsvävningarna låg på lut och pyrde i springorna, men de skulle utvecklas och blomma ut mera senare, i - Flower Power.

Här påminner Jeffesron om samtida The Mamas & The Papas. Det är samma snyggt upplagda popsånger med intrikat stämsång som stark bärkraft. Samtidigt sjunger Martin Balin mycket solo, bland annat i "Blues from an airplane" och den innerliga "It's no secret". Ingen kan uttrycka en sådan intensiv längtan som han,

Signe Anderson (ja, jag antar att hon var svenskättling, liksom jag antar att Jorma Kaukonen är finsk-ättling) sjunger snarlikt den kommande och mera kända sångerskan Grace Slick. Båda hade samma fylliga, starka röster i ett varmt mellanregister. Det blir samma stämläge, där manlige sångaren Balin ligger högre med sin ljusa tenor, än tjejernas altar. Men vackert är det och lika fascinerande och njutbart när det gäller snygga harmoniflätor.

"Jefferson Airplane Takes Off" är en bra skiva, men har ofta trillat bredvid. Den har kommit i skymundan av den starka lyskraft som bandet fick från och med 1967, då det blev kommersiellt och moderiktigt gångbart med Flower Power, "The Summer of Love" och psykedelisk rock. Där glödde bandet starkt i några år, innan det på 70-talet transformerades till andra skepnader.

Signe Anderson medverkar bara på denna enda, första Jefferson Airplane-skiva. Det gör också Skip Spence som hoppade av och ersattes av trummisen Spencer Dryden (han som var släkt med Charlie Chaplin). Vad Signe ägnade sig åt efter Jefferson har jag inte riktigt kläm på. I varje fall försvann hon från rampljuset.  En märklig historisk slump är att de två gamla Airplane-medlemmarna Paul Kantner och Signe Anderson dog exakt samma dag, den 28 januari 2016.

Betyg: ***