Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, juli 12, 2016

MELANKOLISK KIWANUKA

En ung, begåvad singer / songwriter dyker upp från England, Michael Kiwanuka. Född 1987 i Muswell Hill i norra London. Föräldrarna flydde från Idi Amins Uganda.

Jag har ingen bra koll på nya artister eller utbudet nu för tiden. Skyller på åldern. Och att historien ändå är så fullproppad med spännande musik, från Praetorius på 1600-talet till Fleet Foxes nyss, och allt däremellan.

Därför blir jag så glad när jag av en händelse (via min fru Eva förstås) råkar snubbla över en så här bra artist. "Home Again" (Polydor 2CD 2012) var hans debutalbum, som med rätta fick mycket bra kritik.

Musikaliskt en klassisk singer / songwriter i en anda av Neil Young, Bob Dylan och Joni Mitchell, men också med ett svårmodigt drag av soul i rösten som ger sångerna en vacker melankoli. Välgjorda arrangemang i en traditionell anda där en flöjt eller ett blåsarinpass ger den där extra lilla färgen som behövs. En lågmäld sångstil som inte skriker och tar plats, utan snarare går mot det eftertänksamma, reflekterande. "Tell a tale", "Always waiting" och "Any day will do fine" är några av titlarna på "Home Again". Också titellåten är mycket vacker.

Betyg: ***