Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, juli 14, 2016

LALEH SJUNGER UT IGEN

Ja, ursäkta en lättköpt  rubrik- Ibland blir det så. "Sjung!" (Warner Music 2CD 2012) är det fjärde albumet med Laleh. De tidigare var "Laleh", "Prinsessor" och "Me and Simon".

Ännu en skiva (eller Spotify-fil, nu för tiden...) med Lalehs superstarka musikalitet, expressivt ropande sång och välskrivna melodier. Också här sjunger hon omväxlande på svenska och engelska. Hennes starka personlighet och musikliska integritet lyser igenom allting. Stilmässigt sett skiljer sig detta album inte nämnvärt från hennes tidigare.

Alla elva sånger är bra, men två utskiljer sig speciellt. Den andäktigt vackra "Vårens första snö", och inte minst "Some die young". Den senare är för evigt och intimt förknippad med de fruktansvärda händelserna på Utöya i Norge sommaren 2011, då den högerextreme massmördaren Breivik systematiskt mördade ungdomar på ett politiskt läger på den lilla ön.

Jag har aldrig blivit helt klar över om Laleh skrev sången direkt apropå de tragiska händelserna, eller om hon skrev den oberoende och sedan framförde den vid minnesstunden. Klart är i alla fall att sången fick en väldig betydelse, inte minst i Norge där traumat länge höll grepp.

Den andra skivan som tillhör albumet har titeln "Tolkningarna" och besår av de sex sånger som gjordes till TV4-programmet "Så Mycket Bättre", säsong 2, som jag nyss skrivit om. Här bör särskilt nämnas hennes andäktiga, och samtidigt explosiva version av Eva Dahlgrens "Ängeln i rummet". En sång som blir lika besjälad av Lalehs sorg, empati och temperament. En sådan cover som lever sitt eget liv och blir något helt nytt med att som tillförs. Hon tar även upp Mikael Wiehes gamla "Fred",
som också blev känd i förnyad dräkt med Thåström och Imperiet på 80-talet.

Betyg: ***