Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, november 30, 2015

KRAXIG KRÅKA FRÅN DALARNA

Varför finns det så många bra rocklåtar som handlar om Jo(h)anna ? Ett speciellt sångbart namn som ligger bra i munnen? Den smäktande, vackra "Joanna" med Scott Walker, "Visions of Johanna" med Bob Dylan och "Gimme hope, Johanna" med Eddie Grant är bara några av dem.

Nu sällar sig en till till dem ; "It's been hurting all the way with you, Joanna" (Burning Heart CD-singel 2003) med Moneybrother.

Moneybrother från Dalarna är både en han och ett dem. Både artistnamnet på den kraxigt hese rocksångaren Anders Wedin och namnet på hans grupp. Ungefär som Peps eller Alice Cooper.
Storvulen, brett anlagd och demoniskt producerad jordrock à la Bruce Springsteen.

"It's been hurting all the way with you, Joanna" är ett rätt klyschig komposition. Men den fungerar. Wedin sjunger ut ordentligt med sin parodiskt kraxiga pipa. Han uppbackas av en andre-sångare som står bredvid och galer för full hals i en fri stämsång. Det blir en effektivt, extatiskt besjungande lovsång i som en slags profan pseudo-gospel. Den är riktigt intagande. Och det är just här namnet "Joanna" får klinga ut och vibrera av valfria rockhistoriska referenser.

De övriga två låtarna på denna singel (eller EP) är däremot inte mycket att orda om. Alla tre sånger är hämtade från det årets album "Blood Panic" (2003) som blev en hygglig succé.

Betyg: ***