Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, november 26, 2015

THE CARDIGANS I SUBTILT FINLIR

Det har inte blivit av att jag haft The Cardigans med här i räkningen. Jag var måttligt road av 90-talets svenska indie-popband. Men The Cardigans hade något speciellt.

De hittade tidigt sin stil. En melodiös rock där Nina Perssons ljusa, nästan naivistiska sångröst brann med värme genom skivspåren. Paradoxalt nog fanns i det flickaktigt ljusa anslaget också ett drag av mörker.

Deras fina melodisnickrande kulminerade med den underbara hitlåten "Love fool" 1996. Därefter blev de stora i USA och fick den omåttligt tjatiga, trista hiten "Erase / rewind".

Här är vi några år senare. Nina Persson hade startat en ny karriär med sitt nya projekt A Camp. Albumet "Long Gone Before Daylight" 2003 innebar något av en återförening och blev deras näst sista. Från den hämtades denna singel, "For what it's worth" (Stockholm Records CD-singel 2003).

Låten har ingenting med The Buffalo Springfield och deras gamla hit från 1967 med samma titel att göra. The Cardigans variant är en följsam, mjuk, drömsk rockballad. Nina Persson sjunger bättre än någonsin. Jag föredrar definitivt att höra henne med The Cardigans än med A Camp eller i eget namn.

Betyg: ****