Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, november 23, 2015

JILL BORDE HA VUNNIT !

Melodifestivalen 2003. Det andra året när SVT hade det nuvarande systemet med deltävlingar för svenska kandidater. Året innan, 2002,  hade Afro-Dite vunnit en stor och rättvis seger med självklar succé i svenska uttagningen, för att sedan hamna på en än idag obegripligt neslig delad åttonde plats (bredvid usla Rumänien) och slagna av en massa strunt i finalen i Tallinn.

2003 vann duon Fame (med Jessica Andersson) den svenska finalen med "Gimme your love". Den var väl en hygglig popschlager men knappast något som går till historien. Min svenska favorit det året var istället denna : Jill Johnson - "Crazy in Love" (M&L Records CD-singel 2003).

Jill som nu är så välkänd tack vare den utmärkta och mycket lyckade TV-serien "Jills veranda" i SVT. Första gången jag hörde henne var i Melodifestivalen 1998. Hon vann svenska uttagningen med den rätt släpiga, menlösa balladen "Kärleken är". Men "Crazy in love är något helt annat. En fräck, hårdsvängande countryrock där hennes djupa, starka röst ligger helt rätt och hon fraserar utmärkt.

Sedan dess har jag inte varit jätteförtjust i hennes stil. Såg henne i en show på Hamburger Börs för några år sedan. Hennes kraftfulla röst kan låta rätt hård ibland, fast det kanske tillhör country-stilens idiom. Samtidigt kan hennes låtmaterial lätt plana ut i en rätt anonym bilradiorock utan alltför personligt utmejslade låtar.

Men "Crazy in Love" var en absolut lyckad hitlåt som borde vunnit 2003. Och "Jills veranda" fortsätter att vara ett underbart program fullt av lyhörda, musikaliska och mänskliga möten.

Betyg: ****