Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, november 19, 2015

KAJSA GRYTT I GRUS OCH SAND

"Är Vi På Väg Hem?" (National CD 2003) är den rätt poetiska titeln på Kajsa Grytts album från 2003. Hennes tredje soloskiva efter gruppen Tant Strul och duon Kajsa & Malena. Dessutom hennes comeback efter nio års uppehåll, då hon bl.a. skrivit böcker istället.

Mycket personlig, lågmäld men med kraft och nerver under. Kärlek och hämnd. Mycket hämdmotiv. "Ökensand" (som finns i två versioner på skivan) är en fin låt med en tät koncentration om uppror efter ett sårigt förhållande.

"Farlig liten djävul" är också ett kraftpaket inpackat till viskande ballad. "Fallen i graven", "Tur för dig" och "Du är nästan här" är andra titlar. Men jag kan också ha svårt för hennes poesi. Det är rätt hårda känslor och elaka gruvanden på hämnd. Mycket sår, blod, grus, göra ont.

Jag kommer på mig med att längta tillbaka till den betydligt mer lekfulla och spirituella LP "Historier från en Väg" som hon gjorde 1986 tillsammans med pianisten och klaviaturspelaren Malena Jönsson (från Tant Strul). Kajsas första soloskiva, fast de då framträdde som duo.

"Är Vi På Väg Hem?" är intressant både musikaliskt och textmässigt, och skivan fick överlag mycket bra kritik när den kom ut 2003. Men den blir ändå lite för tung och mörk för min smak.

Betyg: ***