Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, september 17, 2015

TITIYO GOES ROCK

"Come Along" (WEA Superstudio CD 2001) med Titiyo är ett album som bars upp av en veritabel hit. Kanske hennes största singelhit någonsin. Låten var samskriven av Peter Svensson i The Cardigans och Jocke Berg i Kent.

En bra och säker hitlåt, med Titiyos ljusa sångröst och en fräsigt glidande slide-gitarr à la amerikansk country-rock. Detta var Titiyos fjärde album. Fler hade det inte blivit på elva år.

Hon är en av Sveriges absolut bästa sångerskor, men har kanske inte alltid haft låtmaterial eller gjort album som riktigt matchat hennes varma, personliga röst och säkra frasering. På "Come Along" vidgar hon stilutrymmet och orienterar sig bort från den uppdaterade soul och r'n'b som hon ändå odlade så lyckat på debut albumet "Titiyo" (1990) och den täta men något enformiga "This is Titiyo" (1993).

Nu går hon in i rockmarkerna. Låter de vinande gitarrerna och Bowie-klangerna ackompanjera en radiovänlig, tillbakalutad rock. Herrar Berg och Svensson har skrivit alla låtarna. På gott och ont. Berg och hans grupp Kent har en speciell, utmejslad låtskrivarstil med lång, monotona melodilinjer som jag har väldigt svårt för.

Skivans övriga låtar är t.ex. "Love has left your eyes", "Show", "I see good in people", "Time" och "1989". Fint hantverk, väl framfört, proffsigt producerat. Samtidigt kan det bli något monotont över både låtarna och hela albumet, som gör att jag inte riktigt tänder till. Känns som en sådan där skivan som trots all hänger uppe på en inledande hitlåt, för att sedan flyta ut i något ganska jämntjockt. Men bra sjunger Titiyo alltid. Bara synd att hon blivit så överstylad på omslagsfotot. 

Betyg: ***