Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, september 16, 2015

MERA FRÅN HOTELLBAREN I PARIS

Vi fortsätter inom den diffusa electronica-grenen som produceras i Paris på 2000-talet. Mera av den lounge- och triphop-musik som presenteras i en rad skivor knutna till det famösa Hotel Costes i hjärtat av staden vid Seine.

Detta är "Hotel Costes 4", eller "Hotel Costes Quatre" (Wigwam remix-saml. CD 2001) i en serie som började 1999 och tycktes forstätta i det oändliga. Kanske pågår den fortfarande, jag vet inte.

Denna gången finns ett personnamn på samlingen. Stepháne Pompougnac, DJ:n och musikmästern på hotellet, står som exekutör. Den tidigare i serien jag tagit upp här, "Hotel Costes 1" står sorterad som enbart "diverse artister".

Den här är bättre. Volym fyra är riktigt lyckad i sin förföriska mix av drömmande, rytmiska, hypnotiskt monotona musikstycken och bandloopar som glider in i och ut ur varandra, med ett välvalt urval av soft jazz, Latin (speciellt Brazil), sensuella röster, easy listening och en smula soul.

Bland de 14 bidragande artister som mixats känner jag bara igen tango-gruppen Gotan Project, som jag skrev om alldeles nyss. Deras "Epoca" dyker upp här, hämtad från just det albumet "La Revancha del Tango". I övrigt är såväl Variety Lab, Duplex Inx, Imada, Scott Grooves, Major Boys, Doctor Rockit och Orbient okända combos för mig.

Spåren har titlar som "London in the rain", "Granada", "Playground de Brazil", "Sous le Soleil" och "Café de Flore". Det hör till genre-karaktären att det finns något anonymt och gåtfullt över själva spåren. Men vad gör det - i det här fallet. 

Musiken fungerar. Liksom t.ex. "Buddha Bar"-serien blev hela den franska "Hotel Costes"-serien en veritabel, internationell succé. Många skulle säkert avfärda det som skvalmusik. Och skvalmusik är det. Behaglig att spela i bakgrunden i hotellobbyn, på restaurangen eller i baren. Men kan man godta det så är det alldeles utmärkt tilltalande skvalmusik. "Hotel Costes Quatre", rekommenderas.

Betyg : ****