Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, mars 01, 2015


TED GÄRDESTADS SISTA SINGEL

Det här är så sorgligt. Fast det började egentligen rätt bra. Något av våra barn, om det var Malin eller Matilda, fick denna singel i födelsedags-present, tror det var av Ove och Margareta, våren 1995. Det var "Ge en sol" / Lyckliga dagar" (Polar CD-singel 1994) med Ted Gärdestad.

Våra barn var för små för att känna till Ted Gärdestad. Vi föräldrar hade ju upplevt Ted på 70-talet. Men det var länge sedan. Han hade varit försvunnen. Det begåvade underbarnet som hoppade av - mitt i karriären. Hamnade i konstiga, önsterländska religiösa sekter och annat flummigt, Han mådde av allt att döma inte så bra nu. Hade gått in i dimman. Ett förvirrat TV-framträdande hos Jacob Dahlin i "Caramba" i SVT 1991 bådade inte gott.

Men han hade kommit tillbaka, Gjort en ny skiva ("Äntligen på väg", 1994) och hittat sin gamla stil. Hur som helst, Malin, som då var 6 år, blev stormförtjust i den här Ted Gärdestad och hans melodiösa, varmt mänskliga sång "Ge en sol (till jordens barn)". Hon ville höra den om och om igen. Och vi tyckte också om den. Min fru Eva plockade fram sina gamla Ted-LP från 1973-74. Så bra de var!

Vi tyckte alla, i hela familjen, om Ted Gärdestad. Han blev vår favorit. Jag tyckte också om Ted, trots att jag hade lyssnat på helt andra saker vid åren runt 1973. Men nu blev Ted "vår" familjära favorit. Den medryckande och djupt humanistiska "Ge en sol" och baksidan (kan man tala om "baksida" på CD-singel?) "Lyckliga dagar". Den sistnämnda var vackert, vemodigt sorglig. Ted sjunger i sitt gamla tonspråk om en idyll, om lyckliga dagar och en andfamilj. Men idyllen är bedräglig.. Det är en tungsint, sjuk person som krampaktigt försöker hitta en idyll.

Men Ted Gärdestad var vid den här tiden rätt okänd. Bortglömd (eller känd som "en knepig typ") av den gamla publiken som inte hört honom på 20 år. Och okänd för yngre. Utom för våra små barn, som händelsevis, tack vare denna singel, upptäckt en "Ted" och hans fina schlagerpoplåtar.

Det skulle bara dröja två-tre år till. En sommardag i juni 1997 skulle Ted Gärdestad bli allmänt känd igen för alla, och då av mycket sorgliga orsaker. Hans tragiska död är ett kapitel för sig. Och efter det följde äntligen den rättmätiga upprättelsen och uppmärksamheten. Ted i våra hjärtan. Men när denna fina singel "Ge en sol" kom ut var Ted ännu bara "vår" egen favorit.

Betyg: ****