Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, februari 16, 2015

REBECKA - SVERIGES BÄSTA JAZZSÅNGERSKA

Detta är en av de absolut bästa svenska jazzskivorna i modern tid. Det vill jag slå fast direkt. "A Night Like This" (EMI CD 1993) var debutalbumet för Rebecka Törnqvist.

Allt är fulländat på denna skiva. Låtarna, Rebeckas sång, arr:en, det fantastiska uppbådet medverkande musiker, produktionen, omslaget, designen - ja allt.

Tolv stämningsfulla låtar i varierade tempi och känslolägen, men ändå med ett enhetligt, lite svårmodigt höstlikt drag som understryks av Rebeckas eftertänksamhet på omslagsfotot.

Hon har själv komponerat de flesta låtarna tillsammans med pianisten Pål Svenre. Här reser vi från det drömska anslaget i inledande "Mary, Mary" och följande "Madrid", till latinpräglat rytmiska storbandsbrölet i "Easy come, easy go" och mera uppsluppet storstilade "Molly says".

Alla låtar är på engelska. Rebecka Törnqvist sjunger med en något svalt beslöjad altröst med en lysande timbre och en perfekt frasering. Ett personligt uttryck som rör sig smidigt över genrerna. I "Wander were you wander" får melodin expandera i ett böljande solo av den utmärkte saxofonisten Per "Texas" Johansson på tenor.

"Here's that rainy day" är en stillsamt poem över en dov bolero-rytm. I ruffiga "Do you mind?" sjunger hon duett med Claes Jansson. Han tillhör annars inte mina favoriter, men här funkar det fint. "Nothing ever" är ännu en låt med starkt vokalt utspel av Rebecka. Och alla tolv låtar är alldeles utmärkt utmejslade och arrangerade melodier, bland annat med fina stråk- och blåsensembler.

Uppbådet av musiker nämnde jag, ja. Kan inte undgå en del namnrabblande här. Förutom Rebecka Törnqvist och Pål Svenre i fronten medverkar också pianisterna Anders Widmark och Esbjörn Svensson här. Max Schultz (bl.a. från Egba) på gitarr och fantastiske "Texas" på tenorsax är redan nämnd. I körstämmorna Titiyo och Gertrud Stenung (senare med Lise & Gertrud), även om de inte har framträdande roller.

Och ser man på om inte det gamla, fina jazzgardet dyker upp här också. Rune Gustafsson, Bosse Broberg och Egil Johansen finns med på några spår. "A Night Like This" var 1993 års bästa svenska skivalbum, även om det på olika listor blev omsprunget av en massa andra. Det är också Rebecka Törnqvist bästa. Och, jag säger det igen, en modern svensk jazzklassiker.

Betyg: *****