Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, augusti 07, 2013


UR CORNELIS SAMLINGSBOX

Sex år efter Cornelis död utgavs boxen "Cornelis Vreeswijk : Mäster Cees memoarer" (Metronome saml.-5CD-box 1993). Det är en enastående antologi. Samtliga Cornelis tidiga Metronome-album i sina helheter, plus ett vettigt urval från övriga. Den boxen är värd varenda krona.

Det är svårt att inte jämföra med den ambitiösa box med Monica Zetterlund, "Ett lingonris som satts i cocktailglas", som RCA-BMG gav ut 1995 och som jag tidigare refererat här. I en snyggt designad låda hade man förtvivlat försökt få med ALLT. Där resultatet blev hela 6 CD med osorterat innehåll, utan att en enda CD höll rakt igenom.

Eftersom innehållet i denna utmärkta Cornelis-box till största del är hela ordinarie album, har jag behandlat dessa separat i denna spalt. Återstår här bara det övriga att skriva om. Och, det är klart, då är det mindre bagateller i Cornelis produktion det handlar om. Fräckisen "Hönan Agda" (1968) till exempel. Singellåtar som "Första vackra dan i maj" (1970) och "En fattig trubadur" (1971) som var en cover av Edvard Persson (!).

Cornelis senare produktion känns faktiskt mindre intressant. Han gav med tiden ut en mängd skivor på en vild flora av bolag. Han tappade i fart och kom långt från den koncentration och täthet som finns på de tidiga Metronome-albumen. Men det finns undantag, och ett sådant är den lysande sången "Sambaliten" (1981).

Betyg, hela boxen: *****
Betyg, detta utdrag: ***