Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, augusti 11, 2013

GALENSKAPER FRÅN MOSEBACKE MONARKI

Illustrationen här får faktiskt bli lite fusk. Den åsyftade skivan är "Nyheter och bulletiner från Mosebacke Monarki"  (Svenska Ljud LP 1969) med Hans Alfredson och Tage Danielsson med flera artister. Den skivan finns har funnits med neutralt, skapligt omslag på LP och med tråkigt omslag på CD. Ingendera tycks finnas sökbar på nätet.

Istället får bilden bli det skönt antika omslaget till "Swingin' Mosebacke!" med Helmer Bryds Eminent Five Quartet (Svenska Ljud EP 1968) med fyra låtar som också ingår på nämnda LP/CD.

Nyhetsparodi-serien "Mosebacke Monarki" började som radioserie redan 1958 och fortsatte hela 1960-talet som älskade galenskaper i radions annars rätt högtravande utbud. 1968 blev den också TV-serie och det är från den perioden stoffet på skivan är hämtat.

Humor är svårt. Humor åldras. En del på Mosebacke-skivan är ännu roligt, dråpligt (inte minst de vilda uppslagen). Annat är inte roligt för att det anspelar på dagsaktuella händelser som är glömda. Och annat är inte roligt helt enkelt för att skämten känns mossiga och från en annan tid.

I stora drag håller inte "Mosebacke Monarki" på skiva idag (TV-serien är lite annorlunda eftersom bilden tillför en del). Olle Palin rabblar frenetiskt upp satiriska "nyheter" som ett speedat ankare. Den vansinninga signaturen är ett hopkok av flera ljudspår (bl.a. Jussi Björling) som körts ihop till en festlig soppa (tala om sampling!).

Hasse Alfredson som astronaut som blickar ner över jorden är rolig. Och ett nummer är en verklig favorit: "Att sköta apparaten", om hur TV-innehavare behöver en tillsats för att få in nya TV2. Hasse som tekniske direktören Henrik von Infall (istället för verklige Johan von Utfall) flippar ut i påhittat tekniksnack som blir värre och värre. Den sketchen stämde väl in i snacket om nya digitalboxar för några år sedan.

Och nämnda husbandet Helmer Bryds (med Gunnar Svensson) gör några sköna sångnummer, bl.a. "Madrassen" och "Doktor Sloans liniment"  (parodi på psykedelia). Däremot har jag aldrig förstått poängen med Moltas riktigt elaka "Norge"-visa, som ställde till rabalder.

Betyg: **