Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, augusti 12, 2013

BEATLES SIST UTGIVNA ALBUM

"Let it be" (Apple LP 1970) blev The Beatles sist utgivna, officiella album. Det var väl synd. För "Let it be" är det enda Beatles-album som jag tycker faktiskt inte är särskilt bra.

När skivan släpptes, rejält försenad, i maj 1970, hade nyheten redan kablats ut i världen att The Beatles hade splittrats. Singeln "Let it be" är förtröstansfull och ståtlig, en värdig final-singel.

Men tänk om Beatles sist inspelade LP-album, den briljanta "Abbey Road" (1969) också hade fått bli deras sista. Istället blev det alltså det röriga hopkoket "Let it be" som fick trona som gruppens adjö.

Det är i och för sig inget större fel på låtarna. Men produktionen är hafsig. Det är alltså den enda Beatles-skiva som inte till fullo är producerad av George Martin. Här blev istället också Phil Spector inkopplad. Och demonproducenten Phil Spector är inte min favorit. Han förespråkade ett burkigt, homogent mono-betonad ljud. Raka motsatsen till George Martins klarhet och tydliga struktur.

Det börjar charmigt med country-låten "Two of us", som Paul sjunger. Men skramliga "Dig a pony" av John är verkligen inte mycket till låt. Inte med Beatles-mått mätt. Johns ballad "Across the universe" har en unik, modal melodik. Men här har Phil Spector lagt på yrvakna stråkar och körer som förstör sången.

Samma sak med Pauls "The long and winding road", en vacker ballad som också (mot Pauls vilja) förstörts med såsig kör och dova horn. Sorry, den går bort. Titellåten "Let it be" och rocklåten "Get back" är här i sämre versioner än på singlarna. "I've got a feeling" och "One after 909" är rocknummer som inte tillför mycket.

George gör i och för sig en fin insats i "I me mine" (men den där Spector igen...). Och hans countryblues-travesti "For you blue" är en kul bagatell. Men en bagatell. Jag saknar en obligatorisk Ringo-sång här. "Let it be"-albumet har kort speltid och kunde mycket väl rymt en matigare låtlista. Men samtidigt, Beatles lägsta-tröskel, var ändå alltid rätt hög.

Betyg: ***