Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, maj 16, 2013

THE BEACH BOYS VILDHONUNG

The Beach Boys försök att tuffa till sig gick väl sådär. "Wild Honey" (Capitol LP 1967) innehåller t.ex. en cover på "I was made to love her" av Stevie Wonder, där Mike Love (tror jag) gör allt för att sjunga ut. Det blir lite krystat.

Å andra sidan levereras ännu en underbar hitlåt, något som de är proffs på. Det är "Darlin'", som jag tror Al Jardine sjunger solo på. En riktigt medryckande låt.

I övrigt är "Aren't you glad?", "Country air", "A thing or two", "Let the wind blow" och titellåten lätta, soliga sånger. Charmiga men inte oumburliga. "Mama says" som de sjunger à capella sticker dock ut. Deras stämsång i avklädd form är alltid njutbar.

Skivan hade oförskämt kort speltid när den kom ut som LP. Mindre än en halvtimme! Det har Capitol kompenserat fint i CD-formatet. Då är "Smiley Smile" och "Wild Honey" hopslagna till en. Dessutom får man en hel knippe alternativa tagningar. Sådan kan ofta vara strunt, men här är det värdefullt. Att höra Brian Wilson och Beach Boys göra olika försök med "Good vibrations" och "Hereos and villains" är som en titt in i trollkarlens verkstad.

Dessutom får man den längre sviten "Can't wait too long" (1967) som är sensationellt bra. Allt som allt, The Beach Boys mjuka pop är alltid behaglig att lyssna på. Och just runt 1967 var de inne i ett förvirrat men ändå spännande skede.

Betyg: ***