Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, maj 14, 2013

MAGISK, MYSTISK TURNÉ

The Beatles utmanade former på alla sätt, även skivformat. Denna fantastifulla filmmusik kom först ut i England som dubbel-EP-bok (!). Ett kryptiskt format som aldrig har setts varken förr eller senare.

Men snart blev denna amerikanska version den vanliga. "Magical Mystery Tour" (Capitol LP 1967), varav en sida är filmmusiken och en sida samling av 1967 års singlar.

Därför är här ingen helhetskänsla som på "Sgt Pepper". Men samtidigt är The Beatles här på sin absoluta, konstnärliga topp, med en färgstarkt anlagd, uppfinningsrikt arrangerad popmusik. Och många av låtarna här är bland det bästa som någonsin strömmat ur en grammofon.

Från den flippiga, röriga filmen "Magical Mystery Tour" öppnas med titellåtens trumpetstötar och berusade spikpiano. Så Pauls underbart vackra "The fool on the hill" med sina blockflöjter. "Flying", den enda instrumentallåten med Beatles. En fin miniatyr med drömmande mellotroner. Och så Johns fullständigt galna, sanslösa "I am the walrus". En sågande stråksektion till en helt surrealistisk text. Det är en av de märkligaste rocklåtar som gjorts.

På andra sidan (alltså gamla LP-sidan) med samlingen av singlar får vi den allra, allra bästa singel som gjorts någonsin, någongång av någon: "Penny Lane" och "Strawberry fields forever". Den förra med Pauls målande beskrivning av gatulivet i Liverpool, och med fint Bach-trumpetsolo. Den senare den mystiskt dunkla, spöklika stämningen i Johns gripande melodi med Georges dova gitarr.

Samtidigt får man då också de triviala, rätt ointressanta hitlåtarna "Hello goodbye" och "All you need is love". Men det kan man ju gärna ta.

Betyg: ****